În cazul unor dezastre naturale, craiovenii ar trebui să se înghesuie printre borcanele de murături. Mulţi nu ştiu că subsolurile blocurilor sunt buncăre în care să se adăpostească în caz de calamităţi, atac aerian, accident chimic sau nuclear şi le-au transformat în beciuri, unde îşi depozitează de la conserve, până la vechituri. Sursa: gds.ro
În Craiova, cele 218 adăposturile civile aflate în subsolurile unor imobile nu ar putea adăposti, în caz de calamităţi, decât 15% din populaţia oraşului, scrie Gazeta de Sud.
Aceste adăposturi sunt diferite de boxele obişnuite, au la intrare uşi metalice, care se închid etanş, o încăpere-tampon, după care se ajunge în adăpostul propriu-zis. Spaţiile sunt prevăzute cu instalaţie electrică, cu grup sanitar, sursă de apă, ieşire de salvare gen tunel şi instalaţie de ventilaţie, iar pereţii au grosimea de 40 cm. Foarte important, acestea sunt marcate cu un triunghi portocaliu într-un pătrat albastru.
„Prin convenţie internaţională, clădirile care poartă acest semn nu trebuie să fie ţinta bombardamentelor. Şi în caz de calamităţi, să spunem un cutremur, acestea pot fi folosite ca adăpost pentru populaţie, dacă nu există altă posibilitate“, a explicat, pentru Gds, lt. col. Petre Grigorescu, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.