Doi astronomi români au anunţat, la finalul săptămânii trecute, că au descoperit două stele variabile pe care le-au botezat cu numele oraşului Galaţi.
La Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi au fost descoperite două stele variabile, denumite în prezent Galaţi V1 şi Galaţi V2. Cele două corpuri au fost identificate în luna septembrie de către muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic, şi Alex Dumitriu, membru al Astroclubului „Călin Popovici“, notează Agerpres.
Observaţiile astronomice au fost realizate în luna august, cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm şi camera CCD SBIG STL-6303e, iar analiza datelor a fost realizată în luna septembrie.
„În urma analizei datelor am descoperit faptul că două stele din constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile sunt stele a căror strălucire variază periodic, ele fiind de mai multe tipuri; în cazul nostru, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a căror variaţie este de ordinul orelor, iar variaţia este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor“, a declarat Ovidiu Tercu.
Cele două stele sunt circumpolare, găsindu-se în constelaţiile Cassiopeia şi Andromeda, şi sunt vizibile pe tot parcursul anului deasupra orizontului din România. Din cât se cunoaşte, Galaţi V1 şi Galaţi V2 sunt singurele stele cu nume româneşti, în afară de steaua Sanduleak -69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A.
Hai să discutăm, pe Facebook suntem la Tech Adevărul