Au reușit! Au făcut-o praf! Credibilitatea Justiției este la unul din cele mai reduse niveluri înregistrate în ultimii 23 ani. Politicienii, ei și o parte însemnată din presă, care funcționează sub comandament politic, se pot mândri cu această „realizare”.
Am participat vineri seară la o emisiune dedicată de Digi24 analizării unui sondajcomandat de acest post de televiziune și realizat de IRES cu privire la nivelul de încredere al românilor în Justiție și în diversele sale instituții. Dezastru! 67% dintre cei intervievați au o părere proastă și foarte proastă despre modul în care funcționează Justiția în România, iar 76% văd Justiția coruptă în mare sau în foarte mare măsură! Paradoxal, într-o perioadă în care Justiția chiar începe să funcționeze, percepția asupra ei se află la un nivel lamentabil.
În ultimii doi ani din cei 23 scurși de la Revoluția din 1989 au fost mai multe condamnări în cazuri de mare corupție decât în toți ceilalți 21: un fost prim-ministru, miniștri – foști sau chiar în funcție (vezi cazul lui Relu Fenechiu), secretari de stat, senatori și deputați, primari și chiar judecători. Mica reformă în Justiție a făcut ca termenele să se comprime și astfel s-a ajuns la verdicte în cazuri care trenau de ani și ani de zile. Cu toate acestea, imaginea Justiției este la pământ. De ce? Pentru că așa vor politicienii să creadă alegătorii!
Lectura sondajului vă va arăta că doar 12% dintre subiecții acestuia au fost implicați personal în diverse faze ale Justiției. Ceilalți 88%, așadar, își formează o părere exclusiv din argumentațiile actorilor publici. Și, atunci când aud de la Președintele Senatului că dosarele sunt „politice”, că un verdict al Înaltei Curți (Fenechiu) este „politic”, atunci când aud același tip de argumente din gura premierului, atunci când, mai mult, același premier arată cu degetul spre „procurorii băsiști”, atunci cân