Cei aproape 100.000 de musulmani din România sărbătoresc de astăzi (marti), timp de patru zile, Kurban Bayram-ul, cel mai mare eveniment religios din calendarul islamic.
Se numeşte şi sărbătoarea sacrificiului tradiţia impunând credincioşilor înstăriţi să sacrifice un berbec pentru ca trei sferturi din carne să poată fi dăruită celor nevoiaşi. Kurban Bayram-ul se celebrează în ultima lună a calendarului islamic şi are loc la sfârşitul pelerinajului la locurile sfinte, Mecca, valea Medina şi muntele Arafat, după un ritual identificat ca fiind cel efectuat de profetul Muhammed.
După marea rugăciune care are loc în dimineaţa primei zile în toate geamiile din localităţile judeţului Constanţa, enoriaşii musulmani încep sărbătoarea. Nu înainte de a oferi bani şi mâncare celor săraci. Gospodinele pregătest încă din ajun, bucate diverse, ciorbe, fasole cu carne de batal, sarmale, yahnie (carne tocată cu ceapă), pilaf, fripturi, salate, orez cu lapte (sutlac), diverse prăjituri şi nelipsitele şi tradiţionalele baclavale (în formă de triunghi, pătrate, de rulouri, numite şi saraiglii) cu sirop şi nuci.
Copii merg din casă în casă cu colindul şi după ce urează „Un Bayram fericit” sărutând mâna gazdei şi ducând-o la frunte, primesc fructe, dulciuri, nuci şi bani. Familiile reunite vizitează mormintele rudelor şi apoi se adună la masa de prânz. În celelalte trei zile se fac vizite la rude şi prieteni.
În ultimii ani, tineretul de religie musulmană din Dobrogea se strânge în cluburi de noapte şi se distrează la evenimente organizate de membri au Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România (UDTTMR) sau ai Uniunii Democrate a Turcilor. Cele două Uniuni se întrec an de an să ofere cât mai multe ajutoare etnicilor de religie musulman[ din zonele cu comunităţi sărace din judeţul Constanţa. UDTTMR a oferit bătrânilor cu venituri mici şi văduvelor, peste