de C. MIERLUŞCĂ
14 octombrie 2013 23:19
5 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Asteraceae. Este o plantă perenă, răspândită în Europa şi Asia. Cunoscută din Antichitate ca plantă medicinală şi alimentară. Creşte în flora spontană, dar şi cultivată, unde s-au obţinut plante bogate în frunze şi rădăcini. Rădăcinile sunt utilizate drept surogat de cafea. În România, cultura cicoarei a început după 1920, odată cu înfiinţarea unei fabrici pentru surogat de cafea la Braşov. Florile sunt albastre, înfloresc în perioada iulie-septembrie. Rădăcinile conţin substanţe amare, cholină, tanin, apă, proteine brute, grăsimi brute, celuloză, substanţe minerale, potasiu, natriu, fosfor, calciu, clor, sulf, magneziu, siliciu, arginină, insulină etc. Frunzele de cicoare se consumă cu salate. Surogatul de cafea se obţine din rădăcină şi are o acţiune favorabilă asupra digestiei, fiind un bun tonic pentru organism. În medicină se foloseşte la tratarea bolilor de ficat, febră, reumatism. Se prepară o infuzie din 2 grame frunze uscate, mărunţite, la o cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute. Se strecoară. Se beau una-două căni pe zi. Pentru constipaţie, se prepară o infuzie dintr-o linguriţă rădăcină uscată la o cană de apă, care se fierbe 5 minute. Se bea înaintea meselor principale. Despre cafeaua de cicoare se spune că tratează foarte bine fricatul şi splina, precum şi hepatita.
Ceaiul din rădăcină de cicoare, amestecat cu andive, este foarte bun pentru eliminarea calculilor biliari şi renali. Cafeaua din rădăcină de cicoare se recomandă pentru contracepţia masculină. Un cercetător declara că o doză de maxim 6 căni pe zi din cafea de rădăcină de cicoare ar trebui să sterilizeze sperma unui bărbat pentru circa o săptămână. Cercetătorii egipteni au descoperit că rădăcina de cicoare încetineşte bătăile prea rapide ale inimii (tahicardia), având efe