Piețele cred în cele spuse la un moment dat de Winston Churchill: „Poți întotdeauna conta că America va face ce trebuie făcut după ce epuizează toate celelalte opțiuni”.
Pietele financiare au tratat initial cu nervozitate faptul ca Statele Unite se apropie de pragul neplatirii datoriilor, fara ca politicienii sa se poata pune de acord. Vineri insa, cind speranta unei intelegeri parea reala, bursa a inregistrat nivele record. Cum reactioneaza aceste piete la neputinta policienilor? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Increderea pietelor in Statele Unite nu este usor de clintit. Dolarul a fost timp de decenii rezerva valutara predilecta a lumii. Strainii ofera Americii imprumuturi la dobinzi foarte reduse, uneori fara dobinda. Asta se materializeaza intr-un avantaj economic major pentru Statele Unite. Premiza a fost pina acum ca sistemul politic american functioneaza adecvat. Dar aceasta premiza se clatina acum, in fata neputintei Congresului de a scoate tara din impas.
In februarie 2011 guvernul federal a fost amenintat cu inchiderea. In august 2011, tara a fost aproape de a intra in insolventa. In martie 2013 au intrat in vigoare reduceri bugetare automate majore, criticate de ambele partide, doar pentru ca republicani si democrati nu s-au putut intelege cu privire la reducerile bugetare necesare. Acum guvernul federal e inchis si se apropie din nou momentul in care plafonul datoriei trebuie ridicat.
Ministrul de finante declara ca situatia il sperie. Presedintele Obama declara si el – ignorind faptul ca mesajele sale pot provoca efecte economice considerabile-ca de data asta lucrurile stau diferit si pietele ar trebui sa fie ingrijorate. Dar acestea nu reactioneaza pentru moment dintr-un motiv simplu, expertii cred ca policienii vor folosi aproape tot timpul alocat pentru a lansa mesaje politice