Indicele preţurilor de consum a crescut în China în septembrie cu 3,1%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor publicate de biroul local de statistică, citate de Financial Times.
Scumpirea alimentelor, şi în special a legumelor a fost motorul principal care a alimentat inflaţia. Analiştii estimează totuşi că este posibil ca scumpirea totală a alimentelor să rămână sub nivelul anticipat de guvernul de la Beijing,
Preţul mediu al alimentelor a crescut în septembrie cu 6,1% faţă de acceaşi lună a anului trecut, cele mai mari scumpiri consemnându-se la legumele şi fructele proaspete, de 19%, respectiv 12,5%.
Guvernul chinez a stabilit o “limită superioară” pentru inflaţia anuală, de 3,5%, şi o “limită inferioară” pentru creşterea economică, de 7,5%, şi a anunţat că în cazul în care niciunul dintre obiective nu este atins, fie va acţiona pentrustimularea economiei, fie va plafona preţurile.
Datele care vor fi prezentate vineri vor arăta cel mai probabil că cea de-a doua mare economie mondială a avut o creştere anuală de 7,5% – 8% în al treilea trimestru al anului, după ce măsurile modertate impuse de guvernul chinez au reuşit să înlăture îngrijorările legate de de stimuli economic au o încetinire a economiei pe perioada verii.
“Ne aşteptăm ca datele din septembrie să arate că activităţile economice au rămas solide. Ne aşteptăm ca ultima parte a anului să aducă o creştere mai slabă decât trimestrul al treilea”, a declarat Wang Tao, analist la UBS.
Economia chinezească a crescut cu 7,7% anul trecut, cea mai slabă rată de creştere din 1999, iar dacă va scădea sub 7,6, va fi la cel mai slab nivel din 1990, când China s-a confruntat cu sancţiuni internaţionale, după masacrul de la Tiananmen, unde autorităţile chineze au reprimat violent un protest al studenţilor împotriva regimului de la Beijing.
Indicele pr