Un studiu recent nu face decat sa ne aminteasca, din nou, ca nu suntem decat sclavii propriilor hormoni si ai genelor mostenite. Femeile, de pilda, atunci cand se afla in perioada cea mai fertila a lunii, se pare ca sunt mai predispuse sa priveasca in ograda vecina, cand vine vorba de barbati, daca cel care le sta alaturi nu este foarte masculin.
Iar explicatia este cat se poate de simpla, potrivit cercetatorilor de la Universitatea New Mexico: la ovulatie, femeile sunt mai atrase de barbatii cu trasaturi foarte masculine, care, intamplator, nu sunt ai lor. Daca, insa, au alaturi un astfel de barbat, nu este cazul sa priveasca in alta parte, in perioada fertila fiind mai atrase de partener, conform LiveScience.
Iar privitul in ograda vecina nu trebuie sa se materializeze mot a mot, ci poate fi vorba despre fantezii cu un alt barbat, un necunoscut, dar mult mai masculin.
Din vremuri ancestrale astfel de barbati, extrem de masculini, au fost preferati pentru reproducere. Chiar daca lucrurile s-au schimbat, mostenirea ancestrala e inca in noi, uneori facandu-si loc la suprafata intocmai ca un instinct, spun oamenii de stiinta specializati in evolutie.
Mai subtile decat primatele?
Totusi, regula este valabila numai in cazul relatiilor de scurta durata, asa ca cei cu o infatisare mai putin masculina, dar implicati in relatii de durata, poate pe viata, pot rasufla usurati.
Timp de multi ani, oamenii de stiinta au crezut ca reprezentantele sexului feminin ale speciei Homo Sapiens au evoluat sa-si ascunda perioadele fertile si sa nu procedeze precum verisoarele lor, primatele, unde totul e la vedere.
Insa studiile recente au aratat ca barbatii (inca) pot sti in ce moment al ciclului se afla o femeie, chiar daca la nivel inconstient. Mai multe experimente au aratat ca daca femeia se afla