Actuala noastră fascinaţie pentru proteine este, de fapt, bine întemeiată. Există nenumărate dovezi care asociază consumul de proteine cu saţietatea crescută. În plus, se pare că datorită consumului de proteine, atunci când suntem sătui, nu mai simţim nevoia să mai gustăm nimic, lucru destul de important, mai ales pentru indivizii care nu reuşesc să se abţină de la mâncare.
Aruncând o privire asupra multitudinii de produse bogate în proteine, suntem tentaţi să credem că avem un aport suficient. Potrivit datelor adunate în urma studiului National Health and Nutrition Examination, se pare că un american obţine aproximativ 16% din calorii din proteine, ceea ce înseamnă aproximativ 70-120 de grame, cu mult peste recomandarea de 0,8 grame pe kilogram. Iar acest fenomen începe să ia amploare şi la noi.
Deşi unii indivizi susţin că recomandarea este greşită, doctorul Yoni Freedhoff susţine că nu trebuie să ne facem în privinţa cantităţii potrivite de proteine, ci în privinţa sursei din care provin acestea.
Din perspectiva saţietăţii, se pare că avem nevoie ca proteina să fie bine distribuită. Ceea ce înseamnă că ar trebui să o includem la fiecare masă şi chiar la fiecare gustare. De asemenea, ea nu ar trebui să provină din surse lichide.
Ce-i drept, proteina lichidă oferă ceva senzaţie de saţietate, dar nu este la fel de eficientă ca cea solidă. De aceea, laptele, ca sursă de proteină, deşi este util, oferă beneficiul de saţietate mai redus.
Pentru aceia care iau doar trei mese pe zi, fără gustări, rezultatele studiilor clinice realizate asupra foamei sugerează că 25% din calorii ar trebui să provină din proteine. Adică, la o masă de 400-600 de calorii, ar trebui să existe între 25 şi 37,5 grame de proteină. Însă, pentru persoanele care au timp şi pentru gustări între mese, se recomandă un consum de 15-20 de grame de proteină la fiecare masă şi