Trupul neînsufleţit al poetului Eugen Cioclea a fost descoperit, vineri seară, în apartamentul său din Chişinău, după ce scriitorul Dumitru Crudu a anunţat dispariţia acestuia. Poetul fusese văzut ultima oară în urmă cu o săptămână la Uniunea Scriitorilor. Trupul neînsufleţit al poetului Eugen Cioclea a fost descoperit, vineri seară, în apartamentul său din Chişinău, după ce scriitorul Dumitru Crudu a anunţat dispariţia acestuia. Poetul fusese văzut ultima oară în urmă cu o săptămână la Uniunea Scriitorilor.
Eugen Cioclea s-a născut la 4 august 1948, în satul Druţa, raionul Râşcani. A studiat la Facultatea de Matematică a Universităţii de Stat din Moldova şi la Facultatea de Matematică a Universităţii „M. Lomonosov“ din Moscova.
A lucrat ca şi traducător în diferite instituţii, muncitor şi ajustor de maşini-unelte cu programare automată. Revenit în Moldova, din 1992 până în 1995 a deţinut funcţia de redactor-şef al ziarului „Tineretul Moldovei“.
Spirit boematic, spectaculos, ironic sau strident-hiperbolic, Eugen Cioclea s-a autodeclarat ca „cel mai trist poet din Europa“, şi-a construit o imagine de copil teribil al noului demers poetic, preferând să intre în poezie „cu capul sus şi dezgolit, ca-n ştreang“. Cărţile sale de poeme –– Numitorul comun, (1988), Alte dimensiuni (1991), Daţi totul la o parte ca să văd (2001), Subversiunea poetului revoltat (2002) ş.a. – atestă un poet eruptiv şi teribilist, dur şi sentenţios, ce recurge la confesiunea ardentă, sinceră, directă, profetic-ironică, îmbrăcată în haină expresionistă sau naturalistă.
Laureat al mai multor premii literare, între care şi Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1991, 2001).
A fost un om sensibil şi generos, un bun coleg şi prieten, un nelipsit personaj al vieţii literare.