Specialişti de la Institutul pentru Radiofizică (IRA) de la Lausanne au confirmat otrăvirea lui Yasser Arafat cu poloniu după ce au depistat o radioactivitate ridicată în eşantioane cu urme de fluide corporale ce aparţineau liderului palestinian. Experţii au subliniat că nivelurile radioactivităţii detectate pe aceste eşantioane sunt "compatibile cu o ingerare letală a câţiva gigabecquereli (de poloniu 210) în 2004".
Oamenii de ştiinţă elveţieni care au analizat bunuri ce i-au aparţinut lui Arafat, decedat în 2004 în apropiere de Paris, au anunţat deja, în 2012, un nivel "semnificativ" de radioactivitate provenind de la poloniu, detectat pe aceleaşi bunuri personale. Specialiştii şi-au concentrat analizele asupra petelor vizibile de fluid corporal găsite lenjerie de corp, căciulă, periuţă de dinţi, haine de sport", scrie Mediafax.
Cu toate că liderul palestinian nu a prezentat două simptome ale unei iradieri importante, şi anume căderea părului şi "mielosupresia" sau sărăcirea măduvei osoase în celule producătoare de globule, examenele clinice ale acestuia, la momentul morţii, nu exclud o otrăvire cu poloniu, potrivit sursei citate. "Simptome de stări de rău, vome, oboseală, diaree şi anorexie, urmate de insuficienţe hepatice şi renale ar putea sugera o otrăvire prin radioactivitate", au explicat specialiştii. Béatrice Schaad, însărcinată cu comunicarea la Centrul Universitar spitalicesc din cantonul Vaud (CHUV), din care face parte IRA a subliniat că "nu există nimic nou în comparaţie cu ceea ce s-a spus în 2012".
După ce a prezentat dureri la nivelul abdomenului fără febră, la cartierul său general de la Ramallah, unde trăia izolat din decembrie 2001, încercuit de armata israeliană, liderul palestinian a fost internat la sfârşitul lui octombrie 2004. Acesta a murit pe 11 noiembrie 2004, la vârsta de 75 de ani, la Spitalul Militar Percy din Clama