O plimbare pe bulevardul principal din staţiunea montană Sinaia nu e cel mai plăcut lucru pe care-l poţi face ca turist. E mult zgomot, multă poluare, se asfaltează, se demolează... nu e chiar locul ideal unde să evadezi ca să uiţi de agitaţia din marile oraşe. Şi totuşi...
...şi totuşi, dacă te plimbi pe străduţele lăturalnice care urcă şi coboară, vei avea o surpriză. Vei descoperi adevăratul oraş Sinaia, de fapt vechiul oraş Sinaia, cu arhitectura de altă dată. Case ascunse printre copaci şi care se ridică pe colinele staţiunii îţi fac cu ochiul, dacă alegi să te plimbi prin acea zonă.
Pe măsură ce te apropii de ele, descoperi însă că realitatea e mult mai tristă: vilele impunătoare din piatră, lemn sau cărămidă, care păstrează specificul zonei arată ca nişte femei de vârsta a treia, frumoase foc în tinereţe, dar peste care trecerea timpului a lăsat urme adânci.
Unele case arată ceva mai bine, însă cele mai multe sunt dărăpănate şi par părăsite. Ca să nu mai pomenim că proprietarii le-au "înfrumuseţat" cu termopane albe, stridente, care le fac să arate ca nişte mirese... cu adidaşi.
Între timp, au răsărit în ultimii ani printre vilele cochete multe case moderne, mari, cât mai mari posibil, cu o arhitectură fistichie, cât mai fistichie posibil, fără nici o formă concretă şi în culori ce mai pot fi regăsite doar pe unele blocuri reabilitate din Bucureşti.
Dacă o mână invizibilă ar elimina casele noi şi le-ar lăsa doar pe cele vechi, Sinaia şi-ar putea recăpăta parfumul istoric de altă dată. Perla Carpaţilor, în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Clădiri emblematice din Sinaia lăsate în paragină Cl