În clasamentul statelor preferate de români, Republica Moldova se află pe locul nouă cu 65 la sută, iar mai în față sunt doar țări occidentale.
Marea Britanie și Germania sunt țările care se bucură de cea mai mare simpatie în rândul românilor, deși ambele par din ce în ce mai puțin primitoare: guvernul de la Londra se teme de o „invazie” a românilor după ridicarea restricțiilor pieței muncii din Uniunea Europeană, deci după 1 ianuarie 2014, în vreme ce Germania sugerează din nou că nu este de acord cu primirea României în Spațiul de Liberă Circulației Schengen. Ministrul de interne de la Berlin a dat deja de înțeles că guvernul său nu este deloc fericit de recenta decizie a unui tribunal german care a fi hotărât că o familie de imigranți români are dreptul la ajutor social din fondurile publice, fiindcă acest lucru ar putea provoca un „flux migrator”.
Indiferent de acțiunile lor publice, Germania si Marea Britanie rămân preferatele românilor. Stereotipurile nu au funcționat niciodată în sens invers nici măcar in privința nemților, deși în al Doilea Război Mondial, soldații germanii au stat pe teritoriul României. Amintirile despre ei păstrate în memoria colectivă sunt mai degrabă plăcute sau, cel puțin așa au rămas prin comparație cu cele despre militarii ruși. Aceasta ar putea fi una dintre explicațiile rezultatelor obținute de sondajul dat astăzi publicității de INSCOP din care rezultă că în vreme ce trei sferturi dintre români privesc cu simpatie Marea Britanie si Germania, aproape jumătate dintre ei au mai degrabă sentimente negative față de Rusia (45,2%), iar 55 la sută dintre români antipatizează Ungaria.
Piaţa Roşie de la Moscova x Piaţa Roşie de la Moscova Rusia și Ungaria rămân statele spre care românii încă nu vor să-și întoarcă față, ceea ce, prin ricoșeu îi face și pe liderii politici să aibă luări de poziție mai puțin pr