Dobânzile interbancare la lei se vor reduce în continuare, ceea ce va duce la ieftinirea şi mai mult a creditelor în lei. Rata inflaţiei ar putea atinge un minim record de 1-1,5% la începutul anului 2014 iar dobânda Robor la 3 luni s-ar putea stabiliza în jurul nivelului de 3% în 2014, potrivit estimărilor analiştilor Băncii Comerciale Române, cel mai mare jucător de pe piaţa bancară.
În prezent, dobânzile la creditele Prima Casă în lei (cele mai ieftine produse de creditare de pe piaţa locală în moneda naţională) se calculează în funcţie de dobânda interbancară Robor la trei sau şase luni, la care se adaugă o marjă de circa 2,5%.
O scădere a nivelului Robor la trei luni la 3% ar însemna că nivelul dobânzilor acestor credite ar ajunge la circa 5,5%, un nivel minim istoric pentru piaţa locală.
Reducerile succesive ale dobânzii de politică monetară a BNR ar putea fi urmate de diminuarea rezervelor minime obligatorii la lei, o măsură care va elibera câteva miliarde de lei în piaţă şi va avea un efect puternic de ieftinire a creditelor în moneda naţională.
BCR, CEC Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BRD, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Banca Românească, Leumi Bank fac parte din băncile care oferă credite în cadrul programului Prima Casă, care se derulează în acest an numai în lei.
Dincolo de ieftinirile generate de condiţiile pieţei, băncile au încercat să scadă suplimentar dobânzile la creditele imobiliare în cadrul unor promoţii. Astfel, Banca Transilvania a vândut până la finele lunii trecute credite Prima Casă cu o dobândă de 6,23%. BCR a anunţat astăzi că oferă la creditele imobiliare dobânzi care pornesc de la 6,08%.
Românii încep să se ia credite pentru casă în lei
BCR acordă de anul trecut numai credite în moneda naţională. Din octombrie 2012 (când a decis creditarea doar î