Copiii care nu au un program fix de somn au mai multe probleme de comportament acasă şi la şcoală, sugerează un studiu.
Cercetătorii au descoperit că atunci când un copil se duce la culcare la o oră fixă în fiecare zi, i se îmbunătăţeşte şi comportamentul. „Dacă schimbi constant numărul orelor de somn sau ora la care te duci la culcare, îţi vei da peste cap ceasul biologic. Acest lucru are un impact semnificativ asupra funcţionării organismului în ziua următoare“, susţine Yvonne Kelly, cercetător-şef în cadrul studiului realizat de „London College“.
Echipa de cercetători a analizat date referitoare la 10.000 de copii, la programul lor de somn şi la felul în care le este afectat comportamentul. În cadrul studiului nu au fost incluşi copiii care suferă de tulburări de atenţie sau din spectrul autist.
Copiii care nu aveau un program fix pentru somn au avut rezultate mai proaste la testele care le estimau problemele comportamentale: erau nefericiţi, intrau des în conflicte cu alţi copii şi erau nepoliticoşi. Estimările se făceau între 0 şi 40 de puncte, mai multe puncte indicând probleme mai mari de comportament.
De exemplu, la vârsta de şapte ani, cei care aveau un program regulat de somn au înregistrat, ca medie, 8,5 puncte, comparativ cu media de 6,3-6,9 înregistrată de copiii care aveau un program fix de somn ce presupunea culcatul înainte de ora 21.00. Cercetătorii susţin că unul sau două puncte reprezintă o diferenţă mică, dar importantă.
În cadrul acestui studiu, s-au luat în considerare relatările părinţilor, dar şi profesorii au fost rugaţi să ofere detalii despre comportamentul lor. Ei au dat punctaje mai proaste copiilor care nu aveau ore de somn fixe, deşi nu ştiau programul acestora.
Copiii care nu au avut un program regulat de somn la fiecare din sondajele realizate, au crescut având c