S-au săturat de discuţii şi au trecut la fapte. Medicii, asistenţii, dar şi restul personalului medical din spitalele clujene au intrat, astăzi, în grevă japoneză. Angajaţii din Sănătate au venit la lucru cu banderole tricolore agăţate de halate. Ei şi-au arătat astfel nemulţumirea că sistemul e subfinanţat. În luna noiembrie, medicii vor intra în grevă generală.
Salariile prea mici şi condiţiile grele în care îşi desfăşoară munca sunt principalele nemulţumiri ale angajaţilor din spitale. Ovidiu Bârlean este asistent medical de 20 de ani. Cu tot cu sporurile pe care le primeşte, merge acasă în fiecare lună cu 1600 de lei. Aşa că acum s-a raliat fără să stea pe gânduri la greva de avertisment a colegilor săi.
"Cel mai mult ne nemulţumeşte că nu sunt destui bani în sănătate. Cerem alocarea a 6% din PIB astfel încât bolnavii care ajung la spital să nu mai ajungă să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare. Vi se întâmplă să trebuiască să vă ajutaţi colegii, adică, să treceţi peste atribuţiile dvs de asistet şi să faceţi pe brancardierul? S-a întâmplat, se întâmplă pentru că ajungem în situaţii în care ne-am bloca, dacă nu facem acest lucru", a spus Ovidiu Barlean, asistent medical neurochirurgie.
În Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj a fost agitaţie mare şi astăzi. La fel ca în fiecare zi, când medicii şi asistenţii aleargă în toate direcţiile ca să poată avea grijă de toţi pacienţii.
"Vrem să atragem atenţia că în continuare salariile au rămas la un nivel nemulţumit, asupra faptului că în continuare condiţiile de lucru sunt grele, că în continuare ne pleacă colegii din ţară şi în curând nu vom mai avea cu cine lucra", a declarat Cristian Ursu, medic specialist urgente.
"La nivel de asistenţi medicali avem un deficit de personal de 12 asistenţi, sigur că lucrăm mai mult, facem aceeaşi muncă cu un număr mai mic de personal", a spus s