În maternităţile din judeţul Timiş s-au înregistrat, anul acesta, noi cazuri în care nou născuţii au fost abandonaţi. Până acum s-au înregistrat 29 cazuri în care mămicile nu au mai dorit să-şi strângă în braţe copiii şi i-au abandonat. Cele mai multe femei care fac acest gest sunt încă copii, care din lipsă de educaţie sexuală rămân însărcinate. Emilia Milutinovici, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş, spune că mămicile tinere, mai ales cele necăsătorite aleg să-şi părăsească bebeluşii imediat ce-i aduc pe lume. „Fetele minore fac acest gest deplorabil pentru o mamă fie dintr-un sentiment de jenă de a se afla că au copii sau din motive economice. Totuşi, numărul copiilor abandonaţi în maternităţi a scăzut faţă de anul precedent, cred eu pentru că s-a făcut muncă de prevenţie a tinerelor”, explică Emilia Milutinovici.
Cei 29 de bebeluşi uitaţi de mame în spital nu pot fi adoptaţi, însă, până la vârsta de doi ani, perioadă în care asistenţii sociali încearcă să-i reintegreze în familia naturală sau să fie luaţi din maternităţi de rudele extinse până la gradul patru. Mai mult, DGASPC Timiş vine în sprijinul tinerelor mămici care trăiesc la limita subzistenţei, cărora le oferă adăpost în cadrul unui centru maternal din Timişoara. „Mamele stau împreună cu copiii, multe dintre ele şi-au dorit să-i abandoneze încă de la naştere. În acest moment, centrul maternal găzduieşte cinci mame, dintre care două sunt minore”, a mai spus directorul DGASPC.
În maternităţile din judeţul Timiş s-au înregistrat, anul acesta, noi cazuri în care nou născuţii au fost abandonaţi. Până acum s-au înregistrat 29 cazuri în care mămicile nu au mai dorit să-şi strângă în braţe copiii şi i-au abandonat. Cele mai multe femei care fac acest gest sunt încă copii, care din lipsă de educaţie sexuală rămân însărcinate. Emilia Milu