News Pâinea şi alte produse de panificaţie sunt excelente atunci când sunt abia scoase din cuptor. De cele mai multe ori nu ajungem, însă, la cuptorul de pâine cât să ne luam franzela caldă şi uneori ne mulţumim cu pâine feliată.
Pâinea şi alte produse de panificaţie sunt excelente atunci când sunt abia scoase din cuptor. De cele mai multe ori nu ajungem, însă, la cuptorul de pâine cât să ne luam franzela caldă şi uneori ne mulţumim cu pâine feliată.
Indiferent de sortiment, painea isi poate prelungi perioada de viata daca stii cum sa o pastrezi.
Imediat ce painea, chifla si chiar cornul sunt scoase din cuptor si incep sa se raceasca calitatile lor incep sa scada. Primul semn ca painea se invecheste este ca incepe sa se usuce. Iar pentru asta sunt de vina unele schimbari chimice ce poarta numele de retrogradare a amidonului, adica moleculele de amidon incep sa revina la forma lor semi-cristalina initiala, ceea ce va schimba textura painii din moale si pufoasa in tare si sfaramicioasa. Expunerea la aer are si ea o influenta asupra painii, pentru ca duce la pierderea umiditatii.
Fiecare are cate o idee despre cum sa pastreze cel mai bine painea: de la depozitarea ei in frigider, pana la a o tine la temperatura camerei. Nu toate asigura, insa, pastrarea painii pufoase.
Pastrarea painii in frigider
Este inamicul cel mai mare pentru painea proaspata pentru ca retrogradarea amidonului apare mai repede la temperaturile mici din frigider. Singurul avantaj al depozitarii in frigider este ca incetineste aparitia mucegaiurilor.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET
News Pâinea şi alte produse de panificaţie sunt excelente atunci când sunt abia scoase din cuptor. De cele mai multe ori nu ajungem, însă, la cuptorul de pâine cât să ne luam franzela caldă şi uneori ne mulţumim cu pâi