Aşteptată în luna decembrie, înlocuirea Iuliei Motoc la Curtea Constituţională, după validarea sa ca judecător al CEDO, se va amâna, cel mai probabil până la mijlocul lunii februarie. Motivul este decalarea vacanţei postului, Iulia Motoc intenţionând să rămână judecător al Curţii Constituţionale până pe 31decembrie şi nu până cel târziu pe 16 decembrie, atunci când îi expiră oficial mandatul lui Corneliu Bârsan, actualul reprezentant al României la CEDO.
Eliberarea unui loc la Curte se va suprapune astfel peste vacanţa parlamentară, urmând ca Senatul, care a numit-o pe Iulia Motoc în 2010, să poată desemna un înlocuitor abia după 1 februarie, la începutul viitoarei sesiuni a Legislativului. Timp de o lună, majoritatea la CCR pentru decizii sensibile riscă astfel să fie dificil de realizat, în condiţiile prezenţei a 8 din 9 judecători.
Înlocuirea Iuliei Motoc ar urma să schimbe actuala majoritate la Curtea Constituţională, întrucât, în noua configuraţie a Senatului, postul va reveni USL: Astfel, la CCR ar rămâne 4 judecători numiţi fie direct de preşedintele Traian Băsescu, fie pe filiera PDL, 4 avansaţi de USL şi unul, care ar urma să încline şi balanţa pentru deciziile politice cele mai importante, de către UDMR.
Până în acest moment USL nu a luat însă o decizie privind nominalizarea pe care o va face. Creditat cu cele mai mari şanse, senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat pentru gândul că, "dacă se va pune problema", se gândeşte "serios la o astfel de eventualitate".
Preşedintele CCR: "Decizia este în mâna doamnei Motoc"
Schimbarea de majoritate de la CCR, singura instituţie care poate răsturna deciziile din Parlament ale USL şi, în ultimele luni, aliat al preşedintelui Traian Băsescu, era preconizată pentru finalul anului, având în vedere că mandatul actualului judecător desemnat de România la CEDO, Corneliu Bârsan, se încheie pe