Asigurarea de răspundere civilă în domeniul medical este obligatorie pentru personalul sanitar, însă medicii susţin că totul este o formalitate şi că aceasta nu îi protejează nici pe ei, nici pe pacienţi.
Luptă zilnic cu boala, lucrează deseori contracronometru şi cu dotări precare, dar priceperea şi dăruirea lor îi ajută să-şi salveze pacienţii, deşi în multe cazuri graniţa dintre viaţă şi moarte este foarte fragilă. Pot apărea şi erori, umane sau tehnice, care pot duce la situaţii de malpraxis. Teoretic, medicii au asigurări pentru astfel de situaţii. Plătesc anual nişte sume, iar firmele asigurătoare ar trebui să acopere daunele în caz de malpraxis, ceea ce, din păcate, nu prea se întâmplă.
"În noul proiect vor fi incluse şi daunele morale"
"Până în prezent, asigurările de malpraxis doar îmbogăţeau fără just temei societăţile de asigurări. În noul proiect pentru legea malpraxisului vor fi incluse şi daunele morale", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Acesta plăteşte, trimestrial, 19 euro poliţa de asigurare ca medic legist.
Academician Ioanel Sinescu: "Totul este o formalitate"
"Asigurările de malpraxis sunt doar o formalitate. Eu, personal, nu cunosc niciun medic care să fi beneficiat de ceea ce ar fi trebuit atunci când a avut nevoie să apeleze la firma asigurătoare. Sunt total de acord cu propunerea profesorului Astărăstoae de a fi incluse şi daunele morale în asigurare", ne-a declarat academicianul Ioanel Sinescu, managerul Institutului de Transplant Renal Fundeni şi rector al UMF "Carol Davila".
Prof. dr. Gheorghe Burnei: "Deja au apărut avocaţi care-i vânează pe pacienţi"
"Ar trebui ca în spital să existe un jurist care să analizeze toate suspiciunile de malpraxis şi să meargă în instanţă să apere medicul. Deja au