Medicii din Capitală efectuează, astăzi, o operaţie complexă de reconstrucţie mamară, folosind ţesut de pe abdomenul pacientei. Intervenţia va fi realizată pro-bono. Sursa: RAZVAN VALCANEANTU
Pacienta care urmează să fie operată a fost diagnosticată cu cancer mamar, iar în urmă cu un an, i-a fost extirpat sânul drept. De atunci, viaţa ei familială şi socială a suferit transformări dramatice.
„E incredibil de greu să treci printr-un astfel de şoc, iar societatea noastră - de la medici la oamenii de pe stradă - nu e pregătită să ajute femeile în situaţia mea. Niciun oncolog nu mi-a vorbit vreodată despre posibilitatea refacerii sânului după operaţie şi ştiu multe alte femei care vă pot spune acelaşi lucru. Să mergi pe stradă şi să auzi oameni râzând de tine pentru că ai un singur sân este extrem de greu, doare până la lacrimi”, mărturiseşte pacienta.
Multe femei ajung să apeleze la diverse trucuri pentru a masca problema. „Ştiu femei care îşi umpleau cupa goală a sutienului cu săculeţi cu nisip sau fasole, doar pentru a preveni asemenea momente jenante. Tocmai pentru că trăim într-o astfel de societate, am un singur mesaj pentru femei: ca să nu ajungeţi şi în astfel de situaţii grele, faceţi un screening mamar anual”, este îndemnul femeii, care va trece astăzi printr-o operaţie de reconstrucţie mamară cu ţesut propriu provenit de pe abdomen.
Echipa de medici va fi coordonată de doctorul Dragoş Zamfirescu. Medicii au ales să efectueze gratis această operaţie pentru a atrage atenţia asupra faptului că viaţa unei femei poate fi normală şi după o intervenţie mutilantă de extirpare a sânilor.
„Din păcate, majoritatea femeilor care trăiesc cu stigmatul lipsei unuia sau a ambilor sâni nu ştiu că li se pot reconstrui sânii şi nici nu cunosc care sunt variantele de refacere, pentru că nu au fost informate niciodată. Am corelat momentul acestei operaţii