În timp ce ministrul Cercetării se contrează cu specialiştii, cutremurele par să se rărească.
După ce a studiat cutremurele din satul Izvoarele - judeţul Galaţi, o echipă de şase cercetători ai Institutului Geologic Român (IGR) a concluzionat că îmbinarea între solul nisipos de sub localitate şi exploatările petroliere din subteranul fragil au dus la apariţia seismelor.
Reamintim că, în ultimele trei săptămâni, în localitatea gălăţeană s-au înregistrat în jur de 300 de cutremure cu o intensitate între 2,5 şi 3,9 grade pe scara Richter.
"Amplasarea acestei localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate- nisipuri şi pietrişuri - este cauza naturală a vibraţiilor", au stabilit geologii români.
În raportul IGR se mai men ţionează: "Se pot invoca posibile fenomene de tasare diferenţiată a terenurilor, motivate de exploatările de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa, pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi".
În schimb, ministrul delegat al Cercetării, Mihnea Costoiu, a ţinut să precizeze, într-o intervenţie la postul România TV, că nu se poate stabili pentru moment cauza seismelor. "Nu ştiu cine îşi poate permite să aprecieze că vina pentru cutremure o poartă forajele sau inundaţiile", a precizat Costoiu.
Seismele s-au rărit
Până când mediul academic se va pune de acord asupra cauzelor zgâlţâielilor de la Izvoarele, cercetătorii pot rămâne fără obiectul de studiu. "În ultimele zile se înregistrează din ce în ce mai rar astfel de cutremure. Este posibil ca activitatea tectonică din zonă să revină la normal", a punctat Mircea Radulian, directorul Institului de Fizică a Pământului.
În mijlocul gâlcevei specialiştilor, localnicii se plâng că vor trece prin iarnă fără acoperiş deasupra capului. "Am crăpături în zidurile casei de 3-4 cm. Casa poate cădea