La scurt timp după ce a plecat din Guvern, din cauza problemelor cu procurorii, dar şi graţie brânciului dat de Victor Ponta, Varujan Vosganian a simţit nevoia să răspundă amabilităţilor premierului.
Într-o emisiune televizată a Digi 24, fostul ministru al Economiei a explicat că Guvernul s-a înhămat la privatizarea Oltchim- cu "părintele Elodiei", Dan Diaconescu, pe post de investitor de mare calibru-, fără prea multă tragere de inimă. Privatizarea fusese cerută de FMI, dar şi de alte organism financiare internaţionale, exasperate de proporţiile la care ajunsese căpuşarea societăţii de stat.
Privatizarea cu Dan Diaconescu a fost bifarea unei solicitări a FMI (...) A fost o formalitate ca să nu oprim aprobarea de către FMI a unei etape procedurale în acordul de asociere", a spus fostul ministru. Desigur, Vosganian l-a lovit pe Ponta cu manta. Nu a confirmat că întreaga tărăşenie a fost pusă în scenă pentru a arunca praf în ochii oficialilor FMI, aşa cum presa a vehiculat la acea vreme. A fost direct implicat în privatizare şi nu putea da toată vina pe premier. Drept urmare, a susţinut că vânzarea Oltchim era imposibilă, pentru că nu era un obiectiv economic atractiv.
Argumentul nu stă în picioare. Ne aducem cu toţii aminte că halucinanta "ofertă" a lui Dan Diaconescu a scos din cărţi câţiva investitori de buna-credinţă, care ar fi cumpărat Oltchim la un preţ corect. Sau că oferta lui Diaconescu a fost acceptată după expirarea termenului legal de depunere sau că nu i s-a cerut niciun document bancar care să dovedească solvabilitatea patronului OTV. Astfel, privatizarea Oltchim a fost amânată până după alegerile parlamentare, pentru că Victor Ponta nu a vrut să detoneze o bombă socială în plină campanie electorală.
Că Guvernul nu s-a omorît cu vânzarea Oltchim era, deci, evident. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul vânzării CFR Marfă. Lucrurile