Tot mai mulţi cititori ne cer lămuriri cu privire la întocmirea dosarului de pensie. Unii doresc răspunsuri pentru ei înşişi, alţii vor să-şi ajute părinţii, prietenii sau rudele.
Potrivit legii, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei.
La aceste valori se va ajunge abia în anul 2015, în cazul bărbaţilor, şi în 2030, în cazul femeilor (vârsta creşte gradual, în funcţie de data naşterii). În acest moment, îşi pot pregăti dosarul femeile cu vârsta de 59 de ani şi 8 luni şi bărbaţii în vârstă de 64 de ani şi 8 luni.
Dacă au stagiul complet de cotizare (34 de ani şi 8 luni – bărbaţii, 29 de ani şi 8 luni – femeile), vor primi pensia integrală.
Ce acte se depun Dosarul de pensie trebuie să conţină:
Asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare calculate în funcţie de data de naştere.
Cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani pot solicita pensia anticipată parţială cu maximum 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare calculate în funcţie de data de naştere. Atenţie, însă!, pentru fiecare lună de anticipare se aplică o penalizare de 0,75% până la îndeplinirea vârstei prevăzute de lege pentru ieşirea din activitate!
Da, dacă te-ai pensionat la limită de vârstă. Nu, dacă ai pensie anticipată sau parţială. În acest ultim caz, ai dreptul să cumulezi venituri rezultate din încheierea unei convenţii civile ori a unui contract individual de muncă doar anunţând casa de pensii să îţi suspende pensia pe durata angajării.
Sursa: http://www.libertatea.ro
Tot mai mulţi cititori ne cer lămuriri cu privire la întocmirea dosarului de pensie. Unii doresc răspunsuri pentru ei înşişi, alţii vor să-şi ajute părinţii, prietenii sau rudele.
P