Un raport ambivalent privind progresele Chişinăului din ultimii 5 ani.
Comisia Europeană Împotriva Rasismului și Intoleranței, un organism al Consiliului Europei a dat publicității astăzi un raport ambivalent despre progresele din Republica Moldova din ultimii cinci ani.
Raportul care cuprinde perioada decembrie 2008 – martie 2013 laudă autoritățile moldovene pentru realizări ca înregistrarea multor culte care au cerut să fie înregistrate, inclusiv comunitatea musulmană. Mai este lăudată adoptarea Legii egalității șanselor și crearea structurii responsabile cu aplicarea ei - Consiliul pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și pentru Asigurarea Egalității.
Raportul mai spune că au mai fost adoptate planuri de acțiuni care decurg din angajamentele față de Consiliul Europei și Uniunea Europeană, inclusiv au fost luate câteva măsuri pentru a îmbunătăți situația romilor.
Toate acestea arată, în cuvintele raportului, că „autoritățile moldovene au dat dovadă de voință” pentru realizarea unor „reforme majore, care ar face posibilă combaterea mai eficientă a rasismului și discriminării”.
Dar Comisia Europeană Împotriva Rasismului și Intoleranței mai are o listă lungă de îngrijorări.
Raportul care survine pe fundalul încercărilor autorităților moldovene de a scoate Republica Moldova de sub monitorizarea de aproape 20 de ani a Consiliului Europei observă, în primul rând, că Republica Moldova a amânat ratificarea Protocolului Nr. 12 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Acest protocol prevede interzicerea generală a discriminării. Extinzând prevederile actuale ale Convenției, care sunt destul de limitate în ceea ce privește non-discriminarea, protocolul garantează că nimeni nu poate fi discriminat pe nici un criteriu de nici o autoritate publică.
În afară de amânarea acestui