Privatizarea CFR Marfă a urmat exemplul Oltchim. Condiţiile impuse de Ministerul Transporturilor şi numeroasele bâlbe au făcut ca vânzarea companiei să devină o adevărată telenovelă.
Grupul Feroviar Român şi Ministerul Transporturilor îşi pasează acum responsabilitatea pentru eşuarea unuia dintre angajamentele pe care România şi le-a asumat în faţa FMI.
CFR Marfă a fost scoasă la vânzare în luna aprilie, iar autorităţile se lăudau că de privatizare sunt interesate peste 10 companii.
Însă doar trei societăţi s-au înscris la licitaţie: Grupul Feroviar Român, parte a Grampet, companie controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, asocierea dintre societatea românească Transferoviar Group şi fondul austriac de investiţii Donau-Finantz şi OmniTRAX, unul dintre cei mai importanţi operatori feroviari nord-americani.
Niciuna dintre aceste companii nu s-a calificat însă. Iar procedura de licitaţie s-a reluat. Aceleaşi trei companii s-au înscris în cursă iar toate documentele au fost în regulă.
Dar asta numai pentru că între timp, Ministerul Transporturilor a modificat condiţiile de participare. Nivelul cifrei de afaceri impuse a fost redus de 5 ori. De la 100 milioane de euro la numai 20. Preţul de pornire a rămas acelaşi ca la prima încercare: 180 de milioane de euro pentru 51 la sută din acţiunile CFR Marfă.
Şi tocmai când lucrurile păreau să meargă bine, compania OmniTRAX a fost descalificată. Ulterior asocierea Transferoviar Grup - Donau-Finanz s-a retras din competiţie.GFR a fost declarat câştigător în iunie.
Oferta Grupului Feroviar Român presupune plata a 202 milioane de uro pentru jumătate plus unu din acţiunile CFR Marfă. A virat până acum în conturile statului 30 de milioane de euro. Restul de bani, adică 172 de milioane de euro ar fi trebuit să fie transferaţi statului până ieri.