Excepţia de neconstituţionaliate a fost ridicată de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituționalitatea dispozițiilor art.125 alin.(3) din Codul penal.
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat pentru 21 noiembrie pronunţarea asupra excepţiei de neconstituţionaliate adusă înlăturării prescripţiei pentru infracţiunile de omor. Decizia a fost luată din cauza imposibilitatea constituirii completului de judecată, judecătoarea Iulia Motoc nefiind în ţară.
CCR a luat în discuţie excepţia în şedinţa publică din 24 septembrie, dar pronunţarea a fost amânată pentru 15 octombrie.
Andrei Muraru, preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea că dosarele Revoluţiei ar putea fi blocate ca urmare a soluționării unei excepții de neconstituționalitate de către Curtea Constituțională a României. Muraru a declarat atunci că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate „ar însemna ca persoanele responsabile pentru infracțiunile de omor nu vor mai putea fi trase la răspundere penală” pentru faptele comise în decembrie 1989.
Conform Agerpres, excepția face referire la Legea 27/2012 care a modificat Codul penal al României. Legea a înlăturat prescripția răspunderii penale pentru infracțiunile de omor (omor, omor calificat, omor deosebit de grav și infracțiuni intenționate care au avut ca urmare moartea victimei), inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripție la data intrării în vigoare a legii (martie 2012). În loc a fost introdusă sintagma „indiferent de data la care au fost comise” pentru imprescriptibilitatea infracțiunilor de genocid, crime contra umanității și de război.
Excepţia de neconstituţionaliate a fost ridicată de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituționalitatea dispozițiilor art.125 a