Programul de reconversie în sectorul viticol, reluat la începutul acestei luni, n-a adus deocamdată niciun solicitant la DAJ, deşi s-au prezentat producători interesaţi.
Fermierii care ar putea înlocui plantaţiile vechi de viţă de vie cu soiuri noi, cu sprijin european, nu se înghesuie, deocamdată, la Direcţia Agricolă Judeţeană pentru a depune solicitările. Programul de reconversie, aşteptat şi solicitat, de altfel, şi în judeţ, a fost reluat la începutul acestei luni, după ce iniţial s-a anunţat că fondurile pentru această măsură s-au epuizat.
„Au venit persoane să se intereseze, însă deocamdată nu avem solicitări depuse, deşi cu siguranţă vor fi. Termenul final este 1 decembrie”, a declarat consilierul din cadrul DAJ, Florica Bodescu.
Cei interesaţi de reconversie au două posibilităţi să înceapă plantarea cu bani europeni. Pot înfiinţa plantaţii noi pe suprafeţele proprii defrişate, sau pot solicita repartiţii din rezerva naţională, pentru că rezerva judeţeană a fost de mult timp epuizată. Dacă replantarea nu costă nimic, repartiţia din rezerva naţională presupuneri achitarea a 200 lei pentru fiecare hectar.
Pe de altă parte, sprijinul oferit celor care înlocuiesc soiurile vechi cu viţa nobilă, pentru a obţine vin de calitate superioară, de origine controlată sau cu indicaţie geografică, primesc cu titlu de sprijin între aproape 13.000 şi 15.00o euro/hectar, în funcţie de tipul de drept, densitatea plantelor al hectar, calitatea materialului săditor etc. Suplimentar se acordă 600 euro/hectar, timp de trei campanii viticole, pentru cei care îşi defrişează via încă care aduce profit. Pe de altă parte, nu se poate obţine drept de replantare pentru o vie mai veche de 40 de ani.
În perioada 2007 – 2012, programul de reconversie a plantaţiilor viticole s-a bucurat de mare succes în judeţ. Din totalul de 1.800 hectare