Proprietarii care incheie polite obligatorii de locuinte ar putea acoperi o parte din despagubiri in limita unei sume, prin acceptarea unei fransize, o eventuala decizie urmand sa fie adoptata peste sase luni, dupa analiza istoricului daunelor PAID, a declarat vicepresedintele ASF, Daniel Tudor.
"Exista situatii cand cheltuielile legate de constatarea unei daune sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul. in acest context, aplicarea unei fransize poate fi o masura pe care am putea s-o adoptam peste sase luni, dupa ce vom analiza istoricul daunelor din portofoliul Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte", a spus Tudor, prezent la un eveniment de specialitate.
Fransiza este partea din dauna ce urmeaza a fi suportata de catre asigurat si poate fi exprimata ca si valoare fixa sau procentuala din suma asigurata sau din valoarea despagubirii.
Potrivit legii, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD - polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor) in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate.
Valoarea primei este de 10 si 20 de euro, in functie de suma asigurata. PAID a fost infiintata in septembrie 2009. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum, fiecare cu 15%. Generali Romania are o participatie de 11%, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Grawe Romania si UNIQA Romania detin cate 5,5% din actiuni.
Primele polite emise de PAID, cunoscute si sub denumirea PAD, au fost emise in iulie 2010. La finele lunii septembrie, portofoliul PA