Principalii operatori de retele electrice din Germania au anuntat marti o majorare cu aproape 20%, incepand cu 2014, a pretului taxei platite de consumatori pentru a sustine dezvoltarea energiilor verzi, dupa decizia Berlinului de a renunta la energia nucleara, scrie AFP.
"Aceasta inseamna ca beneficiarii vor contribui la dezvoltarea energiilor regenerabile in sectorul electricitatii cu 6,240 eurocenti pe kilowatt/ora", fata de 5,277 eurocenti in 2013, au anuntat principalii patru operatori, 50Hertz, Amprion, TenneT si TransnetBW, intr-un comunicat.
O majorare care corespunde, la o familie formata din trei persoane si care consuma 3.500 Kilowatt/ora pe an, unei cheltuieli suplimentare de 35 de euro pe an.
In total, aceasta taxa, denumita EEG, genereaza venituri de 23,6 miliarde euro.
Aceasta taxa este reglementata de legea care impune in Germania sustinerea energiilor verzi, prin intermediului unor prime generoase acordate operatorilor de eoliene, panouri solare etc, in conditiile in care tara a decis sa renunte complet la energia nucleara pana in 2022.
Diferenta intre prima acordata si pretul pietii, mai redus, este raportata in facturile consumatorilor in intermediul EEG.
Dar valoarea sa, precum si repartitia - unele intreprinderi mari consumatoare de electricitate sunt spre exemplu exceptate - reprezinta obiectul unor puternice critici. Guvernul lui Merkel a incercat sa inghete majorarea acestei taxe, dar nu a reusit sa promoveze legea in Parlament. Principalii operatori de retele electrice din Germania au anuntat marti o majorare cu aproape 20%, incepand cu 2014, a pretului taxei platite de consumatori pentru a sustine dezvoltarea energiilor verzi, dupa decizia Berlinului de a renunta la energia nucleara, scrie AFP.
"Aceasta inseamna ca beneficiarii vor contribui la dezvoltarea energiilo