Absenteismul elevilor este un fenomen. Lunar, în cataloage se adună mii de absenţe. Patru unităţi de învăţământ au luat însă decizia de a monitoriza îndeaproape activitatea elevilor prin transmiterea datelor direct la părinţi, o dată pe lună, folosind catalogul electronic, care presupune transmiterea datelor prin SMS sau e-mail.
Catalogul electronic a fost adoptat şi în Craiova de aproape doi ani. Patru unităţi de învăţământ folosesc în prezent metoda aceasta de a ţine legătura cu părinţii, iar din datele pe care le prezintă directorii, situaţia şcolară a elevilor este vizibil îmbunătăţită. Una dintre şcolile care a introdus catalogul electronic este Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, care a decis să monitorizeze doar elevii de liceu, încă de anul trecut. Din această toamnă, s-a luat decizia de a îmbunătăţi sistemul de comunicare.
„De anul trecut, am decis să trimitem părinţilor lunar absenţele şi notele elevilor din clasele de liceu doar pe e-mail, dar de anul acesta fiecare părinte va primi aceste date şi pe telefon, prin SMS, pe care îl vom trimite anual. Costurile nu sunt foarte mari. Cam cinci bani pe lună de elev. Este folosit deocamdată numai pentru elevii din clasele IX- XII, pentru că la gimnaziu absenteismul nu pune probleme, notele sunt destul de mari şi părinţii vin foarte des la şcoală“, a declarat Luminiţa Thorwachter, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova. În ceea ce priveşte efectele utilizării acestui catalog, „absenteismul a scăzut în medie cu 30% faţă de anul trecut. O comparaţie simplă arată că în septembrie 2012 erau 3.132 de absenţe, în timp ce în aceeaşi lună, anul acesta au fost numărate doar 1.379 de absenţe.
Au fost incluşi şi elevii de gimnaziu
Monitorizarea absenţelor şi a notelor a început nu numai la liceu, ci şi la şcolile gimnaziale. În Craiova, acest catalog a fost inclus la