Olanda, Austria şi Germania s-au menţinut în ultimii cinci ani pe podium în topul ţărilor care au adus cele mai multe investiţii străine directe (ISD) în România, cu o pondere cumulată de aproximativ 50% din soldul total, potrivit datelor BNR. Franţa s-a poziţionat pe locul patru după procentul deţinut în soldul investiţiilor străine, ierarhia primelor patru clasate fiind neschimbată din anul 2009. Anul trecut Olanda avea 22,4% din soldul ISD, Austria 18,5%, Germania 11% şi Franţa 8,9%. Germania şi Franţa sunt pe podium şi în topul principalelor ţări partenere la export.
Cumulat, ţările din top 10 au avut în perioada 2008-2012 o pondere de peste 80% din soldul total al investiţiilor străine.
La finele anului trecut soldul investiţiilor străine directe a ajuns la 59,1 mld. euro, din care 39,3 mld. euro au fost participaţii la capital, inclusiv profitul reinvestit (66,4%), şi 19,9 mld. euro au fost credit net primit de la investitorii străini (33,6%).
Repartizarea soldului ISD pe ţări a fost realizată în funcţie de ţara de rezidenţă a deţinătorului nemijlocit a cel puţin 10% din capitalul social al unei întreprinderi investiţie străină directă din România, potrivit raportului pentru 2012 privind ISD, publicat de BNR.
Industria a fost „campioana“ atragerii de investiţii străine, din punctul de vedere al orientării pe ramuri economice. Investiţiile au vizat până la finalul anului 2012 în principal industria prelucrătoare, cu circa 30% din total ISD. Pe lângă industrie, activităţile care au atras importante investiţii străine au fost intermedierile financiare şi asigurările (18,5% din total), comerţul cu amănuntul şi cu ridicata (11,4%), construcţii şi tranzacţii imobiliare (9,2%), tehnologia informaţiei şi comunicaţii (4,8%).
În funcţie de localizarea teritorială a sediului social al întreprinderilor care au beneficiat de ISD, or