34 de tineri din cinci ţări au petrecut împreună, la Voineasa, nouă zile discutând despre discriminare, stereotipuri, inegalitate de şanse şi cum poţi să judeci corect o minoritate după ce îi cunoşti problemele, valorile, aşteptările.
Tineri din cinci ţări s-au întâlnit în perioada 5 – 14 septembrie, la Voineasa, pentru a discuta pe teme privind discriminarea minorităţilor, pentru a se cunoaşte, pentru a identifica problemele generate de prejudecăţi. Câte şase tineri, trei din populaţia majoritară, trei minoritari, din România, Polonia, Lituania, Spania şi Turcia, alături de echipa de proiect, au desfăşurat activităţi diverse, au făcut prezentări ale situaţiilor de disciminare din fiecare ţară, au vorbit despre experienţele proprii, despre probleme, despre aşteptări. Asociaţia „Centrul pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale” şi Prefectura Olt, partenerii din proiect, au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, primele rezultate şi concluzii.
Cei şase tineri români sunt din judeţul nostru şi rolul lor a fost de a le explica noilor prieteni cu ce se confruntă etnia romă şi care este percepţia populaţiei majoritare despre această etnie. Cele nouă zile au fost de ajuns pentru a se face şi propuneri concrete la problemele, concrete şi ele, pe care le întâmpină romii.
„Tinerii din Spania au fost surprinşi să vadă că nu sunt drumuri de pământ şi nu trăim în corturi”
Nu doar romii din România se confruntă cu probleme, şi reprezentanţii minorităţilor din ţările menţionate mai sus au avut despre ce vorbi. Multe dintre trăirile lor sunt o surpriză şi pentru majoritarii din ţările respective, multe probleme sunt comune, însă există şi soluţii.
„Ne-au interesat foarte mult tinerii şi cum reuşesc ei să înfrunte fenomenul discriminării. În timpul petrecut împreună au avut ocazia să se cunoască, să călătorească în altă ţ