Patronii sunt din ce în ce mai interesaţi să angajeze şomeri peste 45 de ani, atraşi de facilităţile oferite, numărul absolvenţilor angajaţi în aceleaşi condiţii fiind de trei ori mai mic.
Pentru că statul oferă facilităţi pentru persoanele care se integrează mai greu pe piaţa muncii, patronii sunt din ce în ce mai interesaţi să angajeze şomeri din această categorie. Astfel, până acum Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a încadrat 135 de şomeri de peste 45 de ani şi 40 de absolvenţi, iar pentru angajatorii interesaţi informaţia este că sunt în continuare disponibili bani.
Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi (din păcate această facilitate se elimină din 22 octombrie anul curent) . În plus, lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent se mai oferă: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (la acest moment ISR a ajuns la 500 lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Condiţii mai stricte pentru angajarea şomerilor defavorizaţi
Tot din 22 octombrie se elimină scutirea de plata contribuţiei datorate a bugetul asigurărilor pentru şomaj, timp de 12 luni, şi în cazul angajării şomerilor peste 45 de ani sau a şomerilor părinţi, unici susţinători ai familiilor parentale. Ang