România are o echipă de fotbal alcătuită din jucători cu diabet! Boala nu i-a împiedicat să meargă la un turneu final, iar diabieticii speră ca performanţa lor să-i motiveze şi pe Marica şi Torje.
Aleargă şi driblează ca nişte profesionişti. Pe teren se simt fotbalişti, dar nimeni nu îşi dă seama de problemele lor. Sacrificiile pe care le fac sunt însă mult mai mari decât ale oricărui star din fotbal. Boala i-a lovit când se aşteptau mai puţin: în copilărie. Este vorba de echipa naţională de fotbal, formată doar din persoane cu diabet. Insulina şi mingea de fotbal sunt viaţa lor.
Sorin Toma, unul dintre jucătorii care suferă de diabet, dezvăluie felul în care i-a schimbat fotbalul viaţa. „Eu zic că s-a schimbat în bine, pentru că am cunoscut foarte multe persoane. Mi-am făcut mulţi prieteni cu diabet şi aşa şi nu văd a fi un defect”, este convins Toma.
Boala nu îi împiedică să facă performanţă. Le este greu doar să îşi ţină însă glicemia sub control mai ales pe terenul de fotbal. „Dacă le scade glicemia, automat e o problemă. Trebuie să facem pauză de la antrenament", a explicat antrenorul Sorin Mocan. La rândul său, medicul Daniel Cozma subliniază că fotbaliştii diabetici duc o viaţă obişnuită, iar pe teren nu întâmpină probleme speciale. Singurul impediment este că trebuie să fie atenţi în privinţa dozelor de insulină. "Este o viaţă obişnuită în afara faptului că trebuie să îşi facă câteva doze de insulină pe zi. Este vorba cam de patru doze",
Echipa DIA România poate fi un model pentru naţionala lui Piţurcă. A participat la Campionatul European rezervat pesoanelor care suferă de această boală, unde s-au comportat mai mult decât onorabil, iar la final s-au clasat pe poziţia a şasea, un loc la care tricolorii pot doar să viseze. Chiar şi aşa, componenţii DIA România nu se laudă, chiar dacă recunosc că pot constitui un exemplu de dăruire pentr