Pentru părinţii care îşi doresc armonie în familie, copii fericiţi, sociabili, ascultători şi cu rezultate foarte bune la şcoală există adevărate manuale care oferă sfaturi inteligente şi o serie de trucuri testate şi aprobate de specialişti.
În relaţia dintre părinţi şi copii, iubirea nu este suficientă pentru a asigura o educaţie bună. „Meseria de părinte“ este grea - lucru recunoscut şi de cercetătorii care au căutat cele mai bune metode de interacţiune cu cei mici, astfel încât educaţia lor să fie cât mai sănătoasă. Cărţile concepute pentru a veni în ajutorul părinţilor, publicate în ultimii ani, sunt bazate pe cercetări îndelungate şi propun în primul rând abordarea pozitivă în relaţia dintre părinţi şi copii.
S-a demonstrat că atitudinea pozitivă atrage, aproape invariabil, consecinţe pozitive – de aceea, psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi educe pozitiv copiii. Aceste cărţi ce pledează pentru consecvenţa impunerii comportamentelor pozitive reprezintă un suport important pentru toţi părinţii care-şi asumă responsabil provocările educării copiilor.
Un astfel de manual este “Părinţi consecvenţi, copii fericiţi”, promovat de Edumagazin, ce propune educarea copiilor prin metoda consecinţelor naturale şi funcţionale. Conform acestei metode, părinţii trebuie să înţeleagă, în primul rând, că pentru educarea copiilor este absolut necesară consecvenţa şi respectarea unor principii sănătoase, nu starea de spirit de moment. Autoarele acestei cărţi le propun părinţilor aflaţi în dificultate în relaţia cu cei mici o luptă permanentă în primul rând cu ei înşişi, petru a obţine îmbunătăţirea constantă a comportamentului faţă de copii.
Tot pe atitudinea pozitivă se bazează şi “manualul” “Educă-ţi pozitiv copilul”. O altă abordare este propusă de cartea “Mami! Tati! Joacă-te cu mine!”, cu CD cadou, ce se bazează pe implicarea părinţilor în joc