Faptul de a te simţi vinovat de ceva induce senzaţia de greutate a corpului şi o mai mare dificultate în efectuarea de eforturi fizice. Astfel, a avea 'o povară pe conştiinţă' nu este doar o expresie, rezultă dintr-un studiu nord-american, publicat în revista PLOS One şi preluat de Le Figaro.
De aproximativ un deceniu au loc tot felul de experimente surprinzătoare ce vizează 'cunoaşterea încorporată' /embodied cognition/, teorie conform căreia funcţiile psihologice ale omului sunt influenţate de starea corporală. De exemplu, a ţine în mână o cană caldă ne face să percepem interlocutorul fictiv ca fiind mai 'cald', iar manipularea unei mingi mici din cauciuc determină o percepere mai feminină a unei fotografii ce prezintă o persoană al cărei sex este incert.
Psihologii Martin Day şi Ramona Bobocel de la Universităţile Princeton /SUA/ şi Waterloo /Canada/ au iniţiat o serie de experimente menite să verifice dacă teoria menţionată se aplică sentimentului de vinovăţie. Rezultatele par să ateste acest lucru. Cei 153 de voluntari implicaţi în studiu nu cunoşteau, desigur, subiectul studiului la care erau supuşi, fiind informaţi că participă la elaborarea de 'instrumente psihologice'.
Participanţilor li s-a cerut să rememoreze amintiri de comportamente imorale ale lor sau pe care alte persoane le-ar putea avea, cum sunt furtul, minciuna sau înşelarea, acţiuni susceptibile să genereze vinovăţie sau alte sentimente negative.
'Am descoperit că după ce au rememorat amintiri imorale, participanţii aveau tendinţa să se simtă fizic mai apăsaţi ca de obicei, prin comparaţie, de exemplu, cu evocarea unor comportamente morale sau acte imorale ale altora', conchid autorii studiului. Acestea subliniază că această percepţie de greutate a corpului este legată doar de vinovăţie, nu şi de alte sentimente, cum ar fi mândria sau tristeţea.