Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, marţi, un memorandum privind înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Oficiu pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.
Oficiul de luptă împotriva criminalităţii informatice care va funcţiona la Bucureşti este "un proiect extrem de important şi suntem foarte onoraţi pentru această alegere a României" de a găzdui un centru care vizează colaborarea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru "combaterea acestui flagel", a declarat, la Palatul Parlamentului, Titus Corlăţean, cu ocazia semnării Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea acestui birou.
Şeful diplomaţiei române a mai precizat că Oficiul va fi "modalitatea de a promova o acţiune globală pe care Consiliul Europei, împreună cu Uniunea Europeană - printr-un program pe care urmează să-l semneze chiar mâine (miercuri – n.r.) - îl va promova prin acest centru de la Bucureşti".
Din partea Consiliului Europei (CoE), Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al instituţiei, care a mulţumit autorităţilor române pentru "oferta generoasă de a deschide acest birou la Bucureşti".
Decizia înfiinţării survine ca urmare a "ofertei făcute de premierul Victor Ponta de a găzdui un asemenea Oficiu cu ocazia întâlnirilor avute în martie şi aprilie anul acesta cu Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei", se arată într-un comunicat al CoE.
Memorandumul a fost semnat cu ocazia sesiunii aniversare dedicată împlinirii a "20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei".
În cadrul alocuţiunii susţinute cu acest prilej, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că aderarea României la CoE, în 1993, a însemnat "adoptarea instrumentelor juridice, convenţiilo