După mai bine de două săptămâni de când a izbucnit roiul de cutremure din regiunea Galaţi, specialiştii de la noi din ţară, sprijiniţi de seismologi din Brazilia, au elaborat un raport care să elucideze cauzele care au dus la apariţia fenomenului.
Cel mai probabil, cauzele care au provocat cele aproximativ 300 de cutremure, potrivit raportului specialiştilor de la Institutul Geologic al României, sunt de două tipuri: fie naturale, fie antropice (ca urmare a activităţii umane).
Specialiştii de la institut au menţionat: "Dintre cauzele antropice se evidenţiază clar posibilele fenomene de tasare diferenţială a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se afla amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură, cât şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului."
Cu toate că prezintă posibile cauze care ar fi putut să conducă la apariţia fenomenului, specialiştii de la IGR au evitat, totuşi, să se pronunţe cu exactitate în acest sens, lăsând loc, din nou, în numai două săptămâni, interpretărilor pe marginea acestui subiect.
Cercetătorii au în arătat raportul dat publicităţii, ieri, că "pentru a stabili cu precizie cauzele reale care au determinat apariţia fenomenelor de instabilitate a terenului în această zonă sunt necesare studii detaliate de teren şi analize ale datelor de orice natură legate de activitatea antropică din arealul structurilor petrolifere conturate şi exploatate în partea de sud a Câmpiei Covurlui".
Raportul prezentat ieri de cercetători se înscrie în acelaşi registru cu declaraţiile care au avut loc pe marginea acestui subiect, în ultima vreme, specialiştii nefiind foar