Igor Boţan: „Există o preistorie pozitivă, care cred că poate fi extinsă şi asupra Republicii Moldova.”
Peste o lună și jumătate, Republica Moldova ar putea parafa la summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius acordul de asociere la Uniunea Europeană. Ce cuprinde acesta, l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul de la Chișinău Igor Boțan.
Igor Boţan: „Uniunea Europeană are o istorie de vreo 50 de ani de aplicare a unor acorduri de asociere cu diferite state. Ultimele acorduri de asociere, pe care le-a semnat Uniunea Europeană, sunt cu Balcanii de Vest, în procesul de stabilizare, după războiul din fosta Iugoslavie. O altă generaţie de acorduri de asociere este generaţia acordurilor în cadrul Parteneriatului Estic. Până în prezent, nu prea cunoaştem ca astfel de acorduri de asociere să fie contestate de către statele care au semnat astfel de acorduri cu Uniunea Europeană. Deci există o preistorie pozitivă, care cred că poate fi extinsă şi asupra Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Deci cine vrea să cunoască detaliile negocierilor s-ar putea uita la aceste precedente.
Igor Boţan: „Sigur. Ele sunt, în mare parte, standardizate, dar există elemente foarte speciale. Şi aici merită de menţionat vizita la Chişinău a comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a avut, împreună cu premierul Iurie Leancă, o conferinţă de presă, în care a explicat principiile de la care au pornit negocierile cu Republica Moldova. Aceleaşi principii au fost invocate pentru interviul cu Europa Liberă. Deci lucrurile sunt mai mult decât clare. Ceea ce a menţionat comisarul european este că Uniunea Europeană nu a avut niciun sens să aibă o politică de negociere agresivă în privinţa Republicii Moldova, care constituie 0,03 din economia Uniunii Europene. Ar fi ridicol să se creadă că Uniunea Europeană îşi poate consuma energiile, pentru a ave