Legumă bogată în proteine, zahăr, minerale şi vitaminele A, B şi C, ceapa are proprietatea de a menţine sănătatea rinichilor, de a ameliora crizele reumatice, dar şi de a ne feri de gripă.
Persoanele care mănâncă frecvent ceapă sunt mai ferite de boli de inimă şi tromboze venoase. Mai mult, fructosanul – o substanţă conţinută de ceapă – îi conferă acestei legume proprietăţi diuretice. Nu în ultimul rând, banala ceapă – în special sucul ei – are proprietăţi antiinflamatorii şi antiparazitare şi contribuie mult la menţinerea valorilor colesterolului în limite normale.
Lecuieşte crizele reumatice
Pentru a scăpa de durerile cauzate de crizele reumatice, trebuie să curăţaţi două cepe de mărime medie, să le tăiaţi şi să le fierbeţi un sfert de oră în jumătate de litru de apă. Din acest amestec trebuie să beţi dimineaţa – pe stomacul gol – şi seara – înainte de culcare – câte o ceşcuţă. Pentru a avea eficienţă, o cură trebuie să dureze 21 de zile.
Sursă de energie
"Când vă simţiţi obosit sau ştiţi că urmează o perioadă mai încărcată, o cură de... ceapă vă umple de energie. O ceapă de mărime medie se fierbe în jumătate de litru de apă timp de 15 minute. Apoi acoperiţi vasul şi lăsaţi amestecul să infuzeze alte 15 minute. Timp de 21 de zile trebuie să beţi câte o ceşcuţă din acest amestec în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun", explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză (www.qitaky.ro).
Inamicul vergeturilor
Oamenii de ştiinţă americani au făcut un studiu pe 54 de femei care aveau vergeturi. Acestea şi-au masat zonele cu probleme, pe durata studiului, cu o cremă ce conţinea extract de ceapă, iar vergeturile s-au atenuat.
Ţine în frâu glicemia
Diabeticii îşi pot ţine foarte uşor în frâu glicemia tot cu ajutorul cepei. Într-un litru de