Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, aflat pentru a doua oară în faţa comisiei speciale pentru Roşia Montană, a declarat că problema exproprierilor de către RMGC este mai utilă decât dacă ar face-o integral statul român pentru că "e mai rapidă" această modalitate.
Prevederile referitoare la schimbarea regimului exproprierilor a fost considerată neconstituţională de Ministerul Justiţiei, în observaţiile asupra proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.
"Sarcina lor este să plătească ce ar trebui să plătească statul român, dar strict administrativ. Exproprierea se face tot prin hotărâre de Guvern. Dar poate Ministerul de Finanţe să se ocupe de asta cu atâta celeritate cum pot ei? Nu poate. E neimportant pentru proiect dacă exproprierea o face sau nu Roşia Montană. Se pare că administrativ se mişcă mai bine decât administraţia publică. Dacă cineva doreşte să preia aceste atribuţii ale statului gratis şi să le facă, totul sub controlul statului român, eu nu văd niciun motiv să nu o facă. Dacă eu ar trebui să stau acum după Ministerul de Finanţe să expropriez, eu nu m-aş încadra în timp, aş ajunge în 2025. Ei, eu vă garantez că le-aş face în trei luni pentru că am posibilitatea să le fac", a declarat Şova, în timpul şedinţei.
Totodată întrebat de senatorul PNL Dian Popescu dacă nu cumva prin adoptarea acestui proiect de lege se va crea un precedent şi alte companii vor cere aceleaşi drepturi ca RMGC, companii precum OMV sau Rompetrol, ministrul Marilor Proiecte a infirmat acest lucru.
"Nu se va crea un precedent pentru că sunt mai mult mai mult de 20 de cazuri înainte. Simplul fapt că e proiect minier, e de interes public naţional, potrivit legii. Fără a-l declara de interes public naţional deosebit, nu putem face iazul de decantare. Nu este un regim aparte pe care îl dăm. Exproprierile nu au fost concepute ca o facilitate