De când s-a pus dop investiţiilor pe bani din bugetul de stat, administraţiile locale încearcă să găsească soluţii pentru continuarea proiectelor. Primăria Petroşani a apelat la Consiliul local, căruia i s-a cerut aprobarea împrumuturilor pentru continuarea lucrărilor din Parâng.
Au fost o serie de întrebări referitoare la acest împrumut, mai ales că, în contractul încheiat între primărie şi firma constructoare, se stipula faptul că firma de construcţii va efectua lucrările pe bani proprii, urmând să recupereze investiţia, conform plăţilor realizate de către guvern. Dar Krantz-ul nu a vrut să investească aşa, pentru că guvernul nu are în plan decontarea unor asemenea investiţii. Deci, şi lucrările din bugetul propriu al societăţii private trebuie realizate tot cu aprobare de la minister. Pentru a nu pune în pericol şi lucrările efectuate până acum în Parâng, împrumutul a rămas ultima soluţie. Dar care sunt şansele Primăriei Petroşani să reuşească şi pe această cale?
Guvernul Ponta faultează administraţiile locale şi pe această cale. Împrumutul nu mai este o soluţie provizorie pentru continuarea investiţiilor, mai ales dacă primăria care doreşte să facă împrumutul este una de oraş sau municipiu şi nu de comună sau sat. Localităţile din mediul rural au prioritate pentru finanţările rambursabile. Conform unei hotărâri de guvern intrată în vigoare la începutul acestui an, pentru anii 2013, 2014 şi 2015, limita anuală pentru contractarea de finanţări rambursabile noi este de 800 milioane lei, iar cea pentru trageri din finanţări deja contractate sau care urmează a fi contractate – de 1,2 miliarde lei. Pentru reducerea decalajelor existente, au prioritate localităţile din mediul rural.
De asemenea, în scopul creşterii gradului de absorbţie a fondurilor europene, guvernul obligă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care vor să se î