O dispută care a pornit de la simple calcule electorale se complică şi riscă să aducă SUA în incapacitate de plată, pentru prima dată în istoria sa. Sursa: REUTERS
Politicienii de la Washington purtau aseară negocieri maraton pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată, pentru prima dată în istorie. Mâine, 17 octombrie, expiră termenul-limită până când Statele Unite se mai pot împrumuta şi, dat fiind blocajul bugetar în care a intrat deja de la 1 octombrie, situaţia poate degenera într-o criză financiară cu consecinţe globale. Trezoreria americană a avertizat că nu va mai putea să acorde împrumuturi începând de mâine şi că în curând s-ar putea să nu mai fie în măsură să asigure toate plăţile.
Compromis de moment
Cele două camere ale Congresului trebuie să voteze până pe 17 octombrie ridicarea limitei legale de îndatorare a SUA, altfel existând riscul intrării în incapacitate de plată. Republicanii doresc însă ca această măsură să fie însoţită de o reformă bugetară, propunere respinsă de democraţii preşedintelui Barack Obama. Limita actuală, de circa 16 trilioane de dolari, a fost atinsă în luna mai, iar Trezoreria a precizat că va epuiza toate măsurile extraordinare de finanţare a statului până mâine.
Sub presiunea celor aproape un milion de angajaţi civili care lucrează fără a fi plătiţi de la 1 octombrie, dar şi a comunităţii internaţionale care priveşte îngrijorată spre America, republicanii şi democraţii au anunţat că sunt pe punctul de a ajunge o înţelegere pentru a evita un colaps financiar. În baza acestui acord probabil, Congresul va asigura finanţarea aparatului federal până la jumătatea lunii ianuarie, în timp ce limita de îndatorare va fi extinsă până la jumătatea lunii februarie.
Un sondaj publicat luni arată că 74 la sută dintre americani dezaprobă modul în care republicanii au gestionat criza bugetară, în timp ce 53