Nouă producători români din industria cărnii, membri ai Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) şi ai Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), participă în aceste zile la cel mai important eveniment dedicat sectorului cărnii din China – ediţia a -11-a a expoziţiei China International Meat Industry Exhibition (CIMIE) – care se desfăşoară în oraşul Qingdao, provincia Shandong.
În perspectiva apropiată a deschiderii pieţei chineze pentru carnea şi preparatele din carne româneşti, programul producătorilor români va avea o componentă de informare asupra cerinţelor pieţei chineze, una de discuţii bilaterale cu potenţialii parteneri de afaceri şi în final o vizită la un producător chinez situat în regiune, se arată într-un comunicat al APAR.
Printre companiile româneşti din sector, participante la acest eveniment, se numără Caroli, Cristim, Ana şi Cornel, Avicarvil, Vascar, Inorogul şi Prestigio.
Potrivit APAR, misiunea economică în China se desfăşoară în perioada 13-15 octombrie 2013, la doar la câteva zile după cea mai mare manifestare mondială a sectorului alimentar mondial, Anuga 2013 (5-9 octombrie) din Koln (Germania), unde producătorii români au fost prezenţi în trei pavilioane specializate.
‘Suntem siguri că prin acţiuni de acest gen putem redeveni o putere europeană şi o voce care contează în jocul mondial al alimentelor. Încercăm să redobândim un statut pierdut din cauza luptelor interne şi a dezinteresului arătat pentru pieţele externe’, a subliniat Ştefan Pădure, preşedinte APAR. La rândul său, Ovidiu Duşleag, presedinte ARC, consideră că “singura şansă a companiilor româneşti, într-o lume din care frontierele dispar în fiecare zi, este găsirea de noi oportunităţi externe şi valorificarea cât mai profitabilă a acestora’.
‘Sectorul pe care îl reprezint la CIMIE 2013 este unul foarte bine dezvoltat şi poate face faţă cu suc