„De ce «Despre portul Tulcea»? Am observat cu toţii în ultima vreme un interes deosebit manifestat de către tulceni, şi nu numai, pentru istoria urbei noastre. M-am bucurat să constat acest interes şi fac precizarea că oraşul Tulcea are nevoie de o monografie. Aşa cum spunea şi domnul profesor Nicolae Ariton, pe care-l felicit pentru preocupările dumnealui, cu siguranţă se mai gândesc şi alţii la acest lucru.
Din păcate, despre portul Tulcea nu prea s-a scris mare lucru. De aceea, ne-am propus nu neapărat un demers ştiinţific, ci pur şi simplu să vă reamintim că existenţa portului Tulcea a contribuit foarte mult la dezvoltarea oraşului. Din descrierile prezentate veţi constata situaţia în care s-a aflat portul de-a lungul timpului” – drd. Ligia Dima.
Un mini – foileton dedicat portului Tulcea.
În raportul întocmit la data de 19 octombrie 1878, de Şeful Statului Major al Armatei Active, colonelul Fălcoianu, adresat ministrului Afacerilor Străine, cu privire la Studiile de Recunoaştere Generală făcute în Dobrogea, se făcea o prezentare a situaţiei oraşului Tulcea la momentul respectiv: „oraşul Tulcea, capitala sangeacului, era cel mai mare şi populat oraş al Dobrogei. Că era aşezat pe picioarele colinelor care coborau din contrafortul ce despărţea Dunărea de ezerul Razelm, avea o înălţime de peste 250 de metri deasupra mării şi o întindere de peste 12 km2, prezentând un aspect foarte pitoresc. Interiorul oraşului nu semăna foarte mult cu interiorul oraşelor turceşti, dar era destul de curat şi se găseau mai multe clădiri în bune condiţii.
În oraş exista un palat administrativ al statului (conacul), destul de vast şi încăpător pentru toate autorităţile locale. Camerele conacului aveau mobila în stare bună şi în general toată clădirea era în stare bună de întreţinere. Cât despre închisoarea pentru bărbaţi, deşi era destul de încăpătoare, nu cor