Republica Moldova va scoate din uz o gamă largă de produse, ce conţin mercur sau compuşi ai acestuia. Printre acestea se numără termometrele, lămpile luminiscente, unele produse cosmetice şi medicinale. Aceste condiţii sunt impuse ţării odată cu semnarea Convenţiei Minamata privind mercurul, eveniment ce a avut loc săptămâna trecută în oraşul japonez, cu acelaşi nume, transmite IPN.
Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului, şi semnatarul Convenţiei Minamata, a declarat că acest tratat internaţional are drept scop reducerea poluării cu mercur la nivel global şi urmăreşte controlul emisiilor de mercur de la diferite termocentrale cu cărbune, fabrici de ciment, precum şi interzicerea după anul 2020 a producerii, importului şi exportului a unei întregi game de produse ce conţin mercur.
Astfel, Republica Moldova, în perioada imediat următoare, urmează să elaboreze un plan de acţiuni care ar reduce şi elimina emisiile de mercur în atmosferă. Printre aceste a fost menţionată crearea unei miniuzine de reciclare a lămpilor luminiscente, a unor depozite speciale de păstrate a elementelor obiectelor uzate ce conţin mercur etc.
Potrivit ministrului, acum Guvernul nu are acoperire financiară pentru implementarea planului, dar, după elaborarea acestuia, am putea avea acces la programele internaţionale. Guvernele Japoniei, Elveţiei, Norvegiei din start şi-au anunţat disponibilitatea de a susţine proiectele de reducere a emisiilor cu mercur.
Ministrul Mediului a afirmat şi populaţia trebuie să conştientizeze pericolul utilizării obiectelor ce conţin mercur în uz personal. Iar aruncarea şi depozitarea acestora la întâmplare produce o mare poluare a mediului. De exemplu, aruncarea la întâmplare a unei baterii de mărimea unei pastile poate contamina circa 500 litri de apă pentru următorii 50 de ani.
Convenţia Minamata a fost semnată de 91 de ţări şi UE. Potrivi