Comisia Europeană (CE) a anunţat luni că, în urma acţiunilor de control şi verificare ale statelor membre şi coordonate de serviciile sale, un număr de 116 site-uri care comercializează jocuri digitale, cărţi, materiale video şi muzică au fost aliniate la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor, patru dintre ele fiind din România.
‘Mă bucur că această verificare minuţioasă a abordat câteva dintre cele mai importante aspecte legate de descărcarea conţinuturilor digitale. Acum un an, peste 50% dintre site-uri nu erau în conformitate cu legislaţia, ceea ce este inacceptabil. Această cifră a scăzut la 20% şi se preconizează obţinerea unor rezultate şi în continuare. Este vorba de un progres semnificativ, dar voi continua eforturile pentru a obţine îmbunătăţirea situaţiei’, a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Neven Mimica.
Verificarea site-urilor a avut loc mai întâi în vara anului 2012, fiind vizate 330 de site-uri, dintre care s-a dovedit că 172 nu respectau legislaţia UE în materie de protecţie a consumatorilor. După ce societăţile în cauză au intrat în contact cu autorităţile naţionale pentru adaptarea acestor site-uri la cerinţele legislative, 116 site-uri au fost modificate corespunzător, 45 fac obiectul unor verificări ulterioare şi două s-au desfiinţat. Ca urmare a acestei intervenţii din partea autorităţilor competente din statele membre ale UE, 80% din cele 330 site-uri sunt acum conforme cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor, notează CE într-un comunicat.
În România s-au verificat în 2012 zece site-uri care comercializau jocuri digitale, cărţi sau materiale video şi muzicale, dintre care cinci s-au dovedit a fi neconforme cu reglementările UE în domeniu. În urma verificării efectuate la 9 octombrie 2013, un singur site de profil din România figurează în categoria ‘site-uri care fac obiectul unor pr