Termica a pornit furnizarea căldurii în municipiul Suceava, din data de 12 octombrie, dar caloriferele nu s-au dezmorţit în locuinţele tuturor celor racordaţi la sistemul centralizat.
În unele cazuri, „vina” este a reţelelor îmbătrânite, care au cedat în unele zone din oraş, fiind necesare intervenţii stradale, în alte părţi, problemele au apărut de la instalaţiile interioare ale blocurilor, de asemeni foarte vechi. Dar în cele mai multe cazuri, căldura nu a ajuns în locuinţele a mii de suceveni din cauza datoriilor foarte mari şi cu o vechime considerabilă, pe care le au asociaţiile din care fac parte, către Termica.
„Avem un număr de 30 de asociaţii care nu au plătit încă nici măcar căldura consumată în iarna anterioară. Nu putem furniza căldură celor care sunt cu plăţile la energia termică consumată încă în februarie 2013 sau chiar în 2012”, a declarat ieri directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Acesta a precizat că, pentru început, asociaţiile respective au fost deconectate direct din punctul termic, încât zece puncte termice nu furnizează în prezent căldură, dar în perioada următoare se va încerca diferenţierea blocurilor rău-platnice de cele cu datoriile achitate, în funcţie de posibilităţile tehnice.
„Aşteptăm informaţii despre blocurile care nu sunt cu datorii mari de la asociaţiile de proprietari. Noi nu avem de unde şti că în blocul cutare stau doar buni platnici sau rău-platnici, decât dacă primim detalii de la asociaţiile de proprietari. Unde nu vom fi informaţi, nu vom putea da căldură la nivel de scară de bloc, aşa cum intenţionăm”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.
Directorul Termica a precizat că furnizarea căldurii în săptămânile viitoare, până la pornirea noii centrale, Bioenergy, depinde de găsirea unor soluţii de acoperire a pierderilor de funcţionare a societăţii de termoficare, în perioada de activitate, aceasta fiind co