O familie din Suceava susţine că deţine o bucată din stelele de pe cer. Străluceşte, dar numai dacă e pusă la soare, pentru că în rest este neagră, sticloasă şi foarte grea.
„Bolovanul” care stă prin curtea soţilor Pletosu de peste 25 de ani, mutat ici-colo, ca să nu-i încurce, pus ca greutate peste scândurile cu care acoperă recoltele de toamnă, iar de multe ori, pur şi simplu dat uitării, în colţul gardului, după afumătoare, s-ar putea să fie printre cei mai mari meteoriţi descoperiţi pe teritoriul României, arată Monitorul de Suceava.
Meteoritul din lanul de porumb
L-au găsit când au mers la prăşit de porumb, pe un câmp aflat nu departe de casa lor.
„Când am dat cu sapa, numai am simţit cum se îndoaie fierul. Am tot dat roată, până când am simţit ceva mai mare. Pământul era ca şi cărămida făcut, roată-nprejur. Pământul din groapă, în jurul lui, nu mai era negru, ci roşiatic, ars de la căldura pe care o degaja. Din prima am ştiut că e de sus”, îşi aminteşte Ioan Pletosu de ziua în care a găsit „bolovanul”, în 1987.
„Era băgat în pământ cam la vreo 30 de centime, şi când l-am scos de acolo era o figură aşa, cam pocită...M-am temut de el, dar totuşi l-am adus acasă şi un an de zile a stat acolo, pe temelie la gard, cât mai departe de casă, că mi-a spus un profesor de la Suceava că poate radiază”, povesteşte bărbatul.
Bolovanul picat din cer ar mai fi stat mult şi bine aruncat prin curte, dacă cei doi locuitori din Bosanci nu ar fi văzut la televizor cum, după explozia unui meteorit în Rusia, pe toate câmpurile din zona respectivă s-a declanşat o vânătoare febrilă după bucăţi de meteorit, care se vând pe bani grei.
„Am zis atunci: Tu Veto, al nostru e tot picat de sus!”, mărturiseşte Ioan, învârtind în mâinile muncite bolovanul misterios. „Nu mă poate convinge nimeni că nu e aşa, pentru că de la frecarea cu aerul el a f